Lesotho este o mică ţară africană. Un regat de fapt. Mai interesant este faptul că e complet înconjurat de teritorii aparţănând Africii de Sud. Aşadar, o enclavă. Limba oficială se numeşte sesotho, de aici si numele ţării, „cea care vorbeşte limba sesotho”.

Am avut intotdeauna o curiozitate deosebită pentru tările şi popoarele africane. E un tărm magic, neatins de consumerismul european şi nord-american, ai zice, un mic paradis. Doar că pentru cei care trăiesc acolo, cu siguranţă numai paradis nu e. Ignorată de vecinii puternici, atunci când nu e asaltată de-a dreptul cu puşca, folosită copios în jocuri de interese locale sau globale, este dispreţuită de propriii conducători care o storc de resurse.

Băştinaşul truditor stă meru aplecat cu faţa în noroi sperând să găsesască diamantul care-i va schimba viaţa. Dar şi atunci când îl găseşte, dacă cumva scapă cu viaţă, i se ia cu promisiunea unei răsplăţi etern amânate.  Aţi văzut imaginile acestea vreodată? Contrastul dintre pământul roşu dislocat de săpăturile pentru diamante şi luxurianta vegetaţie, valoarea însutită a muncii lor, plătită însă celor care-i conduc şi incredibila sărăcie în care îşi duc scurta viaţă. Căci nu vă faceţi iluzii, nu cred ca s-a pensionat nimeni vreodată de la minele acelea.

Lesotho, o ţară nu prea îndepărtată.

Reclame